”Digital Signage -asennuksissa hyvin suunniteltu on puoliksi tehty”

Kun asiakas ostaa Digital Signage -ratkaisun, hänen hankinnalleen nimetään ZetaDisplayssa projektipäällikkö, joka laatii projektista yksityiskohtaisen kuvauksen ja tilaa asiakkaalle tarvittavat laitteet. Tämän jälkeen kuvaus menee asentajille, jotka huolehtivat siitä, että näytöt saadaan asianmukaisesti oikeille paikoilleen ja toimivat niin kuin pitääkin.

”Asentajan rooli DS-asennuksissa on merkityksellinen, sillä olemme usein ne henkilöt, joiden kanssa asiakas on viimeiseksi tekemisissä ennen kuin projekti päättyy. Vastuullamme on siis hyvin pitkälle se, mikä fiilis asiakkaalle jää koko projektista”, kertoo ZetaDisplay Finlandin asentaja Marko Heilanen

Näyttöratkaisujen asennus- ja käyttöönottotyö pyritään ajoittamaan aina niin, että niistä koituu pienin mahdollinen harmi asiakkaan liiketoiminnalle. Joskus tämä tarkoittaa työskentelyä erikoisiin aikoihin.

”Tähän mennessä mieleenpainuvin asennusprojekti itselleni on ollut Tampereen rautatieaseman videoseinän asennus, minkä teimme käytännön syistä yöaikaan. Kyseessä oli melko mittava kokonaisuus, jossa purimme vanhaa ja asensimme uutta”, muistelee Heilanen.

Asiakkaan liiketoiminta ei häiriintynyt  

Toinen esimerkki isommasta viimeaikaisesta asennusprojektista on Heinolassa sijaitsevan Neste Vierumäen Matkakeidas -liikenneaseman digitalisoiminen. 

Heilanen kuvaa projektia malliesimerkiksi hyvin suunnitellusta projektista, jossa asentajien oli helppo työskennellä.

”Vierumäen Matkakeitaalla kaikki meni nappiin, sillä projektikuvaus oli erittäin huolellisesti laadittu. Lisäksi kävimme piirustukset asiakkaan kanssa vielä kertaalleen läpi juuri ennen asennustyön aloitusta. Tämän pohjalta asennustyö oli helppo suunnitella ja kaikki myös tietävät miten projektissa edetään”, kertoo Heilanen.

Myös asennustyön ajoitus mietittiin asiakkaan kanssa huolellisesti. Liikenneaseman myynti perustuu hyvin pitkälti lounaaseen, minkä vuoksi tätä ajankohtaa vältettiin. Samalla logiikalla fyysisin osio työstä tehtiin aikaisin aamulla, jolloin asiakasvirta on pienempi.

”Asentajan työ on sosiaalista tiimityötä, jossa pitää tulla juttuun ihmisten kanssa ja ymmärtää asiakkaan tarpeita käytännön tasolla. Tässä projektissa kaikki tämä toteutui ja uskon, että asiakas on erittäin tyytyväinen lopputulokseen”, päättää Heilanen.